GK_SEARCH

Your Cart is currently empty.

NederlandsEnglish (United Kingdom)
facebook-like instagram

 

Openingstijden | Dinsdag - Zondag 12:00 - 17:00 

KattenKabinet

logo
https://www.kattenkabinet.nl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/984464630927kattenschilders1.jpglink

Screen_shot_2012-02-08_at_3.40.40_PM

Katten zijn al decennia lang een dankbaar onderwerp in de kunst. Door verschillende grote namen in de kunstwereld zijn indrukwekkende schilderijen vervaardigd. Ontdek meer over een aantal van deze schilders zoals Sal Meijer, Leonor Fini, Théophile Steinlen en Henriette Ronner-Knip.

kattenschilders
Email Print PDF

Jean-Paul Vroom (1922-2006)

In het Kattenkabinet hangt een bijzondere zeefdruk van een kat genaamd Pompidou. De maker van het gedetailleerde werk is Jean-Paul Vroom. In 1980 vervaardigde hij het werk van de nieuwsgierige kat in de rieten mand. Zeefdruk stond in die tijd bekend als moderne techniek waarmee grote kleurvlakken gedrukt konden worden. Vroom ontwikkelde samen met Hans Jansen een zeefdruk met gravureachtige kenmerken, waardoor veel details en gelaagdheid mogelijk was binnen deze grafische techniek.

Vroom studeerde in de jaren 30 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag waar hij onder andere technieken leerde van Rein Draaier, Willem Schrofer, Paul Citroen en Sierk Schroder.  In Parijs verdiepte hij zich in grafische technieken en studeerde hij aan de École Estienne. Tijdens zijn verblijf in Parijs heeft hij vele gravures gemaakt. Na zijn verblijf in Parijs trok hij in 1955 terug naar Nederland waar hij voornamelijk in Den Haag en Amsterdam werkzaam was.

Vroom heeft zich verbonden aan de vrije Academie ten tijde van George Lampe in Den Haag, hier doceerde hij en maakte hij grafische landschapsschilderijen.

Het werk van Vroom bestaat uit vele disciplines, naast schilder en ontwerper was hij o.a. ook illustrator, fotograaf en gravure. Maar werkte hij, in nauwe samenwerking, met Hans van Manen bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet, voornamelijk als ontwerper van balletvoorstellingen. Internationaal staat hij bekend om zijn fotografie en filmkunsten.

Bron: www.nga.nu / www.neeltjewiss.nl

P 0038 Jean-Paul Vroom - Pompidou