GK_SEARCH

Your Cart is currently empty.

NederlandsEnglish (United Kingdom)
facebook-like instagram

 

Openingstijden | Dinsdag - Zondag 12:00 - 17:00 

KattenKabinet

logo
https://www.kattenkabinet.nl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/984464630927kattenschilders1.jpglink

Screen_shot_2012-02-08_at_3.40.40_PM

Katten zijn al decennia lang een dankbaar onderwerp in de kunst. Door verschillende grote namen in de kunstwereld zijn indrukwekkende schilderijen vervaardigd. Ontdek meer over een aantal van deze schilders zoals Sal Meijer, Leonor Fini, Théophile Steinlen en Henriette Ronner-Knip.

kattenschilders
Email Print PDF

Tsuguharu Foujita (1886-1968)

Een van de kunstenaars welke goed vertegenwoordigd is in de collectie van het Kattenkabinet is de Japanse schilder Tsuguharu Foujita. Een duidelijke liefhebber van katten en zelfs in 1927 vereeuwigd door Dora Kalmus met zijn kat, het portret is eveneens te bezichtigen in het museum aan de Herengracht.

Foujita is op 24 jarige leeftijd afgestudeerd aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. Al snel verhuisde hij naar Montparnasse in Parijs waar hij vrienden werd met Juan Fris, Pablo Picasso en Henri Matisse. Zijn carrière liep voorspoedig en binnen korte tijd had Foujita een studio in Montparnasse waar hij baadde in luxe en modellen kwamen veelvuldig op bezoek. Zo ook het model van de bekende fotograaf Man Ray, Kiki. Van haar maakte hij het spraakmakende portret Reclining Nude with Toile de Jouy. Het was sensationeel in de jaren 20 en leverde veel geld op. Het leven in Montparnasse was inspirerend voor hem, hij documenteerde het in veel van zijn werk. Na zijn expositie in 1918 behaalde hij veel faam door het schilderen van prachtige vrouwen en katten. Vooral zijn originele techniek maakte het werk speciaal. Het leverde hem in 1925 de Belgian Order of Leopold op en de Franse regering eerde hem met The Legion of Honor.

Foujita is bekend over de hele wereld en veel van zijn werk is te vinden in het Bridgestone Museum of Art en het Museum of Contemporary Art in Tokio.
En niet te vergeten: ook een paar exemplaren hangen in het Kattenkabinet.

 

Bron: www.en.wikipedia.org/wiki/Tsuguharu_Foujita


 


Foujita - Painting on stone - Blue
Foujita - Painting on stone - Red
P 0131-4 Foujita - Onbekend
P 0061 Foujita - Liggende poes
P 0131-5 Foujita - Onbekend
S 0099 Foujita - Zittende poes
F 0007 Dora Kalmus - Foujita with cat
P 0131-01 Foujita - Onbekend