GK_SEARCH

Your Cart is currently empty.

NederlandsEnglish (United Kingdom)

facebook

 

Openingstijden | Dinsdag - Zondag 12:00 - 17:00 

KattenKabinet

logo
https://www.kattenkabinet.nl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/984464630927kattenschilders1.jpglink

Screen_shot_2012-02-08_at_3.40.40_PM

Katten zijn al decennia lang een dankbaar onderwerp in de kunst. Door verschillende grote namen in de kunstwereld zijn indrukwekkende schilderijen vervaardigd. Ontdek meer over een aantal van deze schilders zoals Sal Meijer, Leonor Fini, Théophile Steinlen en Henriette Ronner-Knip.

kattenschilders
Email Print PDF

Leonor Fini (1907-1996)


Fini was een spraakmakende figuur in de Franse en internationale kunstwereld.  Haar jeugd bracht ze door in de intellectuele salons van Triëst, destijds een internationaal culturele stad waar groten als James Joyce en Italo Svevo  hun inspiratie vonden. Maar het  grootste deel van haar leven woonde en werkte ze in Parijs. Ze was autodidact: om de menselijke anatomie goed in de vingers te krijgen bracht ze liever uren door in het mortuarium dan in de bankjes van de academie. Fini was bevriend met vele kunstenaars, onder wie Picasso, Max Ernst en Henri Bresson Cartier. Met die laatste vertrok  ze in de jaren 30 in een auto in een reis om de wereld.

 

Fini leidde een ménage à trois met de Italiaanse diplomaat annex kunstenaar Stanislao LePri - net als Fini moeilijk in een hokje onder te brengen qua stijl- en de Poolse literator Constantin Jelenski. De twee heren waren niet haar enige huisgenoten: Fini heeft haar hele leven lang vele tientallen Perzische katten om zich heen gehad. Binnenskamers zien we haar zelden gefotografeerd zonder een kat in haar armen. In het Kattenkabinet is veel werk van haar te vinden, van vrolijk gekleurde katten tot gedetailleerde portretten van katten. De vrouwen afgebeeld op de schilderijen hebben dat mystieke en iconische voorkomen welke typerend is voor het werk van Fini.

 

Fini heeft niet alleen veel schilderijen op haar naam staan, zij heeft ook als ontwerpster aan ballet- en filmproducties meegewerkt  en zij heeft boekuitgaven van onder andere Shakespeare en Edgar Allan Poe geïllustreerd.

Fini wordt over het algemeen gerekend tot de surrealisten. Natuur, mythologie en vergankelijkheid zijn terugkerende thema’s. Daarbij spelen katten en katachtige een prominente rol zoals onder andere te zien in de werken The crowning of the happy cat en La Liseuse.
D 0137 Leonor Fini - Les chats
D 0136 Leonor Fini - Bosor
D 0137 Leonor Fini - La Liseuse
P 0027 Leonor Fini - Portret van acht katten
D 0248 Leonor Fini - Château de Vascoeuil
P 367 Leonor Fini - La grande parade des chats
D 0137 Leonor Fini - The crowning of the happy cat
D 0139 Leonor Fini - Dimande après midi