GK_SEARCH

Your Cart is currently empty.

NederlandsEnglish (United Kingdom)
facebook-like instagram

 

Openingstijden | Dinsdag - Zondag 12:00 - 17:00 

KattenKabinet

logo
https://www.kattenkabinet.nl/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/520271181775virtualtour1.jpglink

Screen_shot_2012-02-08_at_3.40.21_PM

Ervaar het Kattenkabinet in de virtuele tour.
Een 360 graden rondleiding brengt de bijzondere
collectiestukken aan het licht. De indrukwekkende,
klassiek gestoffeerde beletage bestaat uit vijf ruimten en is een bezienswaardigheid op zich.

Virtualtour
arrowdown

Ervaar de bijzondere stijlkamers van het KattenKabinet zelf en bekijk de collectie van dichtbij in de virtuele tour. Wilt u meer weten over een bepaald werk? Klik op de afbeelding in de virtuele tour en lees direct meer over het object van uw keuze.

entree grotezaal
groenekamer mechelsekamerM
muziekkamer jpmorgan


Picture_15

Staande in de ‘Gouden Bocht' van de Herengracht met de blik gericht op Het KattenKabinet is het nauwelijks voor te stellen dat de panden met de nummers 497 en 499 ooit identieke huizen geweest zijn. De twee pendanten werden gebouwd in 1667 voor de broers Willem en Adriaen van Loon. Door loting kreeg Willem nummer 497 en Adriaen nummer 499 toegewezen. Tot 1725 zou het pand in de familie blijven. Wat volgde was een imposante rij bewoners. Jan Calkoen woonde er als burgemeester van Amsterdam en de Amerikaanse president John Adams kwam er op bezoek bij Engelbert van Berckel.

Tot 1837 hield het pand zijn originele 17e eeuwse uiterlijk. In die tijd werd zoals bij zo veel grachtenhuizen de stoep weggehaald en de ingang naar beneden verplaatst. In 1885 kocht koopman en bankier Pieter van Eeghen het pand. Hij was verantwoordelijk voor de vervanging van de kozijnen en de plaatsing van de T-ramen die het huidige aanzicht bepalen.
Het huis bleef tot 1985 in handen van de familie van Eeghen, waarna het werd gekocht door de Stichting Herengracht 497. Het pand werd volledig gerestaureerd en ingericht als ‘Het KattenKabinet'. Het museum is gevestigd op de indrukwekkende, klassiek gestoffeerde beletage. Deze verdieping bestaat uit 5 ruimten en is een bezienswaardigheid op zich: de balzaal, met wandappliques en een plafondschildring van de stedenmaagd daterend uit resp ca. 1750 en 1770, de muziekkamer met fraaie plafondschilderingen uit ongeveer 1870, de Mechelse kamer uit 1886, nog geheel in zijn oorspronkelijke staat verkerend en een bibliotheek.